UBIC Solsona

Des del dilluns 21 de març fins al divendres 22 d’abril Avui, dilluns 21 de març, comença una nova edició del joc de llengua “No val a badar!” que organitzen la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona i el Servei Comarcal de Català del Solsonès. Enguany es promou divulgar l’etimologia de paraules catalanes relacionades […]

Des del dilluns 21 de març fins al divendres 22 d’abril

Avui, dilluns 21 de març, comença una nova edició del joc de llengua “No val a badar!” que organitzen la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona i el Servei Comarcal de Català del Solsonès. Enguany es promou divulgar l’etimologia de paraules catalanes relacionades amb el fruit de més d’un centenar de plantes. I la gimcana és el fil conductor per visualitzar com les paraules viatgen d’una llengua a una altra, s’adapten, es transformen, o usen recursos de la llengua receptora per generar nous mots.

De segur que la gimcana despertarà la curiositat per conèixer la llengua d’origen de paraules que es poden assaborir (de fruits mediterranis o de fruits exòtics), i que mostren el valor de la diversitat lingüística. Moltes provenen, com és previsible en una llengua romànica, del llatí (o del grec a través del llatí), però altres tenen un punt de partida més sorprenent. I algunes han arribat al català després de passar per moltes altres llengües, encara que no quedi reflectit (per raons d’espai) en els cartells del concurs, on s’apunta l’origen més antic conegut de cada fruit i, si s’escau, la llengua d’arribada al català.

Què cal fer per participar en aquesta gimcana de llengua? El concurs consisteix a buscar per a cada nom de fruit (dels cartells exposats en establiments col•laboradors) el nom de la planta que el produeix i a escriure’l en la casella numerada de la butlleta; si aquesta casella ja conté una frase, només caldrà completar-ne l’enunciat. Les respostes, per ser vàlides, han d’estar escrites correctament.

Per exemple, si al cartell hi ha la paraula trumfo – Del francès truffe, variant d’una forma alterada de trufa ‘tòfona’ i a la butlleta hi ha una casella en blanc amb la mateixa numeració, caldrà escriure-hi la trumfera (que és la planta que produeix aquest tubercle). En canvi, si hi ha una frase com ara Un camp plantat de… és un…, caldrà emplenar els buits amb els mots adients: Un camp plantat de trumfos és un trumferar.

Per fer més àgil el concurs, no s’han de segellar les butlletes als establiments i hi ha una numeració que facilita l’associació de cada cartell amb les opcions de resposta de la butlleta.

Les butlletes i les bases es podran recollir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (Ajuntament de Solsona), Oficina de Turisme del Solsonès (Consell Comarcal del Solsonès) i a www.solsonacomercial.com a partir del dilluns 21 de març.

Aquest concurs es tancarà el divendres dia 22 d’abril. Us animem a participar-hi!: no hi ha límit d’edat.

bases_color_2016